Srbija je primljena u buildingSMART International kao „Ogranak u razvoju“


London, (28.9.2023.) – buildingSMART International ima zadovoljstvo da objavi da je Srbija zvanično priznata kao „Ogranak u razvoju“ od strane Odbora Samita o međunarodnim standardima koji se održao od 18. do 21. septembra 2023. godineu Lilestromu.

Odobrenje Odbora je usledilo nakon uspešne prijave koja je predstavila kompetentnost i stratešku viziju ovog ogranka, podržanom od strane postojećeg nacionalnog ekosistemom sa jakim angažovanjem industrije. Kao rezultat toga, Odbor je snažno podaržao da ovaj podnesak postane „Ogranak u razvoju“. Prijavu je podnela organizacija BIM Srbija, koja će biti osnivač ogranka.

Kao neprofitna organizacija, BIM Srbija ima cilj da unapredi aktivnosti u zemlji, kako bi promovisala standardizaciju i koristi openBIM koncepta. Ogranak nastoji da osigura saradnju i obrazovanje za praktičare iz ove oblasti, kako bi služili različitim interesnim grupama u Srbiji i doprineli međunarodnom programu.

Klajv Biljard, generalni direktor, kaže: „Oduševljeni smo dodavanjem Srbije na mrežu international buildingSMART Chapters i čestitako BIM Srbija na kvalitetu njihove prijave. Razvoj i usvajanje otvorenih digitalnih standarda je put ka održivosti i produktivnosti širom sveta. Radujemo se što ćemo raditi sa našim kolegama u Srbiji na izgradnji bolje budućnosti, na nacionalnoj i na globalnoj osnovi.“

Veljko Janjić, predsednik BIM Serbia kaže: „Formiranje buildingSMART ogranka je sjajna prekretnica za rastuću BIM zajednicu u Srbiji. Ponosni smo što postajemo deo izuzetne međunarodne zajednice profesionalaca posvećenih uzdizanju građevinskog sektora kroz saradnju, razvoj i primenu openBIM standarda. Uz bogato međunarodno znanje i iskustva koja će postati dostupna, osnažićemo građevinske kompanije, kao i saradnju sa vladinim subjektima, podržavajući put digitalne transformacije i ojačavanjem efikasnosti i konkurentnost nacionalne građevinske industrije.“

O buildingSMART International

buildingSMART International je prema dobavljačima neutralno neprofitno telo koje vodi razvijanje otvorenih standarda koji podržavaju protok digitalnih informacija širom industrije izgrađene imovine. Njegova misija je da proaktivno angažuje učesnike u industriji koji žele da razviju otvorene standarde za planiranje, projektovanje, nabavku i montažu objekata i infrastrukture širom sveta.

Pruža međunarodnu mrežu i neophodnu tehničku i procesnu podršku za razvijanje konsenzusa na osnovu otvorenih standarda. Njegovi članovi, koji su iz čitavog građevinskog spektra, sarađuju pod buildingSMART ogranizacijom i upravljanjem. buildingSMART je takođe partner sa drugim međunarodnim telima za standarde kao što su ISO, Evropski komitet za standardizaciju (CEN) i Otvoreni geoprostorni konzorcijum (OGC). Njegov osnovni Industry Foundation Class (IFC) standard dobio je ISO odobrenje 2012. godine.

O BIM Serbia

BIM Srbija je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano 2017. godine, koje je okupilo profesionalce i entuzijaste sa polja informacionih tehnologija, građevinarstva i BIM/VDC koji su posvećeni postizanju boljih rezultata u građevinskom sektoru. Jedan od glavnih ciljeva udruženja BIM Srbija je da napravi zajednicu profesionalaca istomišljenika koji dele viziju digitalnog građevinarstva zasnovanu na najboljim međunarodnim praksama i openBIM standardima.

Udruženje BIM Srbija ima cilj da promoviše, obrazuje, ohrabri i podrži primenu BIM/VDC tehnologije u srpskom građevinskom sektoru, kao i da predstavlja zajednicu na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, tesno sarađujući sa Privrednom komorom Srbije u ostvarenju postavljenih ciljeva.

TeamCAD je ponosni član udruženja BIM Srbija u okviru kojeg sa zadovoljstvom radi na širenju znanja potrebnih za usvajanje i primenu BIM tehnologije i uspešno sprovođenje digitalizacije građevinske industrije.